Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ταινίες για Καλλιτέχνες!

   Η ταινία που θα γίνει για ένα ζωγράφο, μπορεί να είναι εξαιρετική, να είναι σκηνοθετικά άρτια, να έχει εκπληκτικά πλάνα, σενάριο και πολλά άλλα, όμως είναι πάντα καταδικασμένη να μην καταφέρνει να αποτυπώσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς του. Είναι αυτή η αδυναμία της κάθε τέχνης να αποτυπώσει πλήρως μια άλλη. Ακόμη κι έτσι ωστόσο, παρακάτω παρουσιάζω συνοπτικά τις καλύτερες, κατά την προσωπική και ταπεινή μου άποψη, ταινίες για καλλιτέχνες που έχουν γίνει.


·        Pollock’ (2000). Πρωταγωνιστής ο Ed Harris δίνει πνοή στον αιρετικό και αυτοκαταστροφικό αμερικανό ζωγράφο. Επειδή είναι ο αγαπημένος της γράφουσας δε λέω τίποτα παρά μόνο: «Δείτε αυτή την ταινία!!!»



·        Modigliani’ (2004). Εδώ δεν έχουμε μόνο την ζωή του Αμαντέο Μοντιλιάνι που δεν ζωγράφιζε μάτια στα πορτρέτα του γιατί ένιωθε πως δεν μπορεί να αποδώσει την ψυχή, αλλά και τη «συγκρουσούλα» του με τον Πικάσο. Δύο σε ένα δηλαδή και extra bonus ο Andy Garcia (#τρελανεμας#) ως αλκοολικός Μοντιλιάνι!
·        ‘Το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι’ (2004) .Αν καταφέρετε να ξεκολλήσετε το βλέμμα σας από το πρόσωπο της Scarlett Johansson, ίσως να καταλάβετε τί ακριβώς γινόταν στο σπίτι του ζωγράφου Johannes Vermeer!
·        Klimt’ (2006)John Malkovich στο ρόλο του εκκεντρικού και υπερσεξουαλικού Gustav Klimt, που λέγεται ότι είχε πάνω από 6 εξώγαμα και οποίος κυκλοφορούσε με μια μακριά ρόμπα και γυμνός εσωτερικά(για να είναι σε…ετοιμότητα(sic)).  Όχι και πολύ καλή ταινία, σίγουρα δεν αποτυπώνει τη Βιέννη στο γύρισμα του αιώνα, αλλά τι σας νοιάζει άμα παίζει ο John Malkovich;
·        ‘The Agony and the Ecstasy’ (1965). Τα προβλήματα του Μιχαήλ Αγγέλου με τον Πάπα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα με ένα κάρο ίντριγκες, καυγάδες, ραδιουργίες, και κανείς δε θα φανταζόταν ότι ο Μικελάντζελο είναι τόσο γοητευτικός όσο Charlton Heston που τον ενσαρκώνει.
·        Frida’(2002). Η πολυτάραχη ζωή της Φρίντα Κάλλο, που νομίζω δε θα μπορούσε να την υποκριθεί καλύτερα άλλη ηθοποιός από την Salma Hayek, με την οποία μοιάζουν τρομερά φυσιογνωμικά! Bonus: και λίγο από τον καλλιτέχνη Rivera με τον οποίο ήτανε ζευγάρι.

·        ‘Τα φαντάσματα του Γκόγια’ (2006). Ο Francisco Goya  έρχεται αντιμέτωπος με ένα σκάνδαλο. Javier Bardem και Stellan Skarsgard στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και τι να λέμε τώρα… Εγώ πάντως συγκράτησα μόνο τα πινέλα του Γκόγια και τα μάτια του Stellan. Α! Παίζει και η Νάταλι Πόρτμαν.
·        MrTurner’ (2014). Εκπληκτική ταινία και όχι μόνο για τα υπέροχα τοπία του εκκεντρικού  Βρετανού καλλιτέχνη.
·         ‘Picassο’ (1985). Όχι ταινία αλλά ντοκιμαντέρ. Όμως παίζει ο ίδιος ο Πικάσσο, καθώς και οι Μπρακ, Ματίς κ.ά.
·         ‘Rembrandt’ (1936). Παλιά πολύ, αλλά άμα τη βρείτε αξίζει τον κόπο διότι δεν έχουμε κάτι άλλο για αυτόν τον τεράστιο καλλιτέχνη.
·        Moulin Rouge ( κυρίως του 1952 αλλά και του 2001). Δεν αφορά και πολύ τη ζωγραφική, όμως παίρνοντας μια ιδέα από τη Γαλλική Μπελ Επόκ θα δείτε και λίγο από τον ιδιόρρυθμο καλλιτέχνη Henry Toulouse Lautrec.
·        ‘Lust for Life’ (1956).  Με καστ όπως o Kirk Douglas και ο Anthony Quinn, η ήδη συναρπαστική ζωή του Vincent Van Gogh, δε θα μπορούσε να είναι πιο σαγηνευτική!
·         ‘Edvard Munch’ (1974). Για τον Μουνχ πρέπει να πω ότι ήταν ιδιοφυία. Για την ταινία πάλι δε ξέρω να πω τίποτα. Δε την βρήκα πουθενά.
·        Caravaggio’(1986).  Λίγο από το τι σήμαινε να είναι κανείς καλλιτέχνης την εποχή του Μπαρόκ αλλά και η αυτοκαταστροφική προσωπικότητα του Caravaggio.
·         ‘Dali’ (1991). Αν και φωτίζει κυρίως τη σχέση του Νταλί με την μούσα του Γκαλά, αξίζει να το δείτε, διότι βρίθει ίντριγκας. Αρκεί μόνο να πω ότι την "άρπαξε" κυριολεκτικά από τον φίλο του Πωλ Ελυάρ, με τον οποίο η Γκαλά ήταν παντρεμένη!  Και μην ξεχνάτε στιγμή το ρητό: «Όλοι οι τρελοί, γουστάρουμε Νταλί».  
·        Surviving Picasso’ (1996). Με πρωταγωνιστή Anthony Hopkins και James Ivory στη σκηνοθεσία, θα επαναλάβω όπως παραπάνω, «ε τι άλλο να πω;»
·        Camille Claudel’ (2013). Δεν είναι αριστούργημα αλλά είναι Ζυλιέτ Μπινός, οπότε άντε το βάζω.

 Επίσης δύο σειρές:
·        La Vita di Leonardo da Vinci’ (1971) που επίσης δε βρήκα πουθενά
·        Da Vincis Demons’(2013-) . δεν ειν’κακό για κάτι βράδια που βαριέσαι λιγουλάκι. Άσε που, εκτός από τον Μικελάντζελο, ούτε για τον Λεονάρντο θα φανταζόμουν ότι ήταν τόσο ομορφούλης!


& Δύο ελληνικές παραγωγές:
·        El Greco’ (2007). Ο «δικός» μας Γιάννης Σμαραγδής, κάνει μια πολύ δυνατή ταινία, με εξαιρετική σκηνοθεσία και στιβαρό σενάριο, που, μολονότι δεν αποτυπώνει απόλυτα την ιδιαιτερότητα της τέχνης του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, εντούτοις είναι αρκετά ενδεικτική της ατμόσφαιρας της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης.
·        ‘Θεόφιλος’ (1987). Ο Δημήτρης Καταλειφός ως πρωταγωνιστής και δε χρειάζεται να πω τίποτα άλλο!


Καλή θέαση και να θυμάστε: Μόνο η Τέχνη θα μας σώσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου